"Kul med jul?"

Varför har jag en röstbrevlåda till min mobil? Jo, för att folk ska lyssna igenom min väl artikulerade och genomtänkta introduktion och två sekunder efter pipet lägga på.

 

Kan min röst vara så sexig att en del njuter sig drömmandebort och rent utav glömmer att lägga på luren i tid? Vem vet, men problemet i det hela är att det händer allt för ofta. Antingen lämnar man ett meddelande, eller så gör man inte det. Att upptäcka det som troddes vara ett viktigt meddelande istället är fnysningar av någon snorig person som inte orkat trycka på en knapp i tid kan jag vara utan.

 

Lika roligt är det såkallade ”knullringandet.” Telefonen vibrerar och det är precis så att du lyckats att få upp den då signalen avtar. Men poängen är inte att du ska hinna svara, utan istället uppmärksamt se att någon fattig person utan abonnemang vill att du ringer upp, då veckopengen visst inte räckte till för att fylla på kontantkortet, synd.

 

Hur skulle det se ut som alla började följa denna filosofi? Har man inte råd att ringa ska man låta bli. Ringer jag killen på eniro och säger ”-Öh kan du ringa upp mig?“  

______________________________________

 

Snart är det jul, ja vad kul, NOT. Julen har ett syfte, att suga pengar på alla möjliga sätt.

 

Långt bak i tidernas begynnelse uppfanns denna högtid för att fira Jesus. Faktum är att idag så undrar jag hur många som ens tänkt på Jesus när de hör ordet jul. Det hela har istället förvandlats till en stor kommersiell verksamhetskarusell där det gäller att sätta rekord i säljandet av lussebullar och annat (o)nödigt.

 

Allt som möjligen går att säljas kommer att köpas, och förpackas i mil av omslagspapper som sedan ska ligga under ett barrträd uppiffat med elljus, knäck och glasbollar som därefter placeras i vardagsrummet.

 

Det kanske mest absurda med det hela är att man byter namn på diverse saker för att det ska låta som man kommit upp med nått helt nytt. Ta bara en sådan sak som julöl. Vad f*n är det? Jo, det är vanlig mörk öl som (exceptionellt undantagsvis är kryddad med någon ”jul” krydda, t.ex. kardemumma) och förpackad i en ful färgglad burk med texten JULÖL och plötsligt så är det en radikal skillnad.

 

För att inte tala om julmust, kan någon förklara på vilket sätt denna skiljer sig från påskmusten utöver det att man satt en gullig hare på etiketten istället för en tomte, samt gjort ändringar i texten? Nej, det är ju faktiskt same shit. Bara en tidsfråga innan det också kommer midsommarmust eller Valborgsmust.

 

Restaurangerna passar på att ställa ut all mat de kommit över på ett bord för att sedan sätta upp skylten ”julbord” utanför som egentligen är en vanlig buffé, fast lite dyrare. Affärerna skriver ”julrea”, eftersom det för tillfället är jul. Resebolag och övriga listiga entreprenörer sätter nya (jul)priser på sina tjänster. Elbolagen gör reklam för sin ”billiga” el i samband med att grannarnas krig om ”flest blinkandelampor i trädgården” startar. Med andra ord hela samhället går in i denna fiktiva tro om hur bra allt blivit, och pengarna bara rullar.

 

Media trycker på från alla håll och kanter, finns det någon tidning som inte skyltat med ”julbilagor”? Nu är ju frågan vad hände med Jesus och firandet? Han är förmodligen överlycklig när han från sitt lilla moln tittar ner på oss och konstaterar att det kanske inte riktigt var såhär han tänkt sig, men att folks lycka idag inte bygger på att vara friska och att det har vänner runtomkring sig, eller . . . ?

 

__________________________________________

 

Dagens WTF: Det sägs att kriminalitetskarriären börjar redan som liten..    En 11-årig pojke i Bålsta blev natten till lördagen biten av en polishund, efter att ha blivit stoppad av polisen bakom ratten på en stulen bil. ”

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0