"Blått för tjejer, rosa för killar?"

Samhällets konstruerade föreställning på vad som är kvinnligt och manligt, också kallat genus. Killar ska ha blått och tjejer rosa, varför det? Det är något som alltid funnits och därför accepteras, en norm som följs utan ifrågasättande.

Hade en kurs under hösten som handlade om "Genusvetenskap" (är det verkligen vetenskap?) och om hur vi konstruerar föreställningar och skapar dessa genuskontrakt. Under en föreläsning tog en lärare upp ett begrepp, som också blivit något av de vanligaste modeorden i mediavärlden såfort man inte nämner homo/bi/transsexuella.

"heteronormativitet"
.  
Heteronormativ innebär att normen är att vara heterosexuell och att allt annat är avvikande.

För att förenkla ytterliggare vad som menas, så skulle det betyda att fler "egentligen" skulle vara homosexuella om de inte "formats" av samhället.

Är mycket tveksam till den teorin, samtidigt så vad jag vet kan två killar inte få barn tillsammans. När jag påpekade detta fick jag till svar att det inte har med själva reproduktiviteten att göra utan känslor/sex.

Ja, vem vet, det är iaf en SIFO-undersökning man inte vill missa, hur de stoppar ner 1000 kids i behållare på ett labb och efter 14-20 år ser hur de gick....  
_______________________________________________

Dagens WTF:  Några studenter konstruerade en klänning, som avslöjjar folk som tittar på personens urringning, dock är frågan vad som egentligen väcker stirrarnas uppmärksamhet.... 

http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/utrikes/article2711597.ab


"Coffe-Shops"

Varit i Amsterdam med grabbarna nu en vecka och det råder ingen tvekan om att det är en härlig (liberal!) stad. Men en del saker har jag inte kunnat sluta tänka på...

I Amsterdam finns det oändligt med "Coffe-shops". Det låter som ett helt oskyldigt café, och kaffe har dem också, dock går folk in dit framförallt av andra anledningar bl.a. för att köpa joints och varianter på  "magic mushrooms"...   

I Holland har man valt att legalisera "light-droger" med argumentet att det är en marknad som ändå alltid kommer att finnas där och istället för att jaga rastafaris på cykel (ja, alla i Holland cyklar t.om. polisen) så har man valt att legalisera det hela.

Samtidigt kunde man se och läsa på nyheter och i tidningsuppslag hur "drogproblem" i landet ökar...     fler än jag som är förvånade?
_________________________________________________

På flyget hem så blir vårt plan försenat med 9 timmar!  Att sitta på en flygplats är långt ifrån det roligaste jag vet, och efter att ha väntat så lång tid har också humöret nått en låg nivå...  Väl på planet när det efter alla omständigheter ändå blivit dags att lämna marken så hör jag hur det knastrar i micken; 

"Godkväll,. det här är kapten som talar, vi på Sterling vill be om ursäkt för förseningen då det beror på en omdisponering av flyg som tyvärr drabbat er, men vi beräknar att resan kommer ta ungefär 1h 40min och om det är till någon tröst så är det iaf min första försening hittils, men det ska väll gå bra..  "  

Ska du inte säga att det sitter en grön skylt med texten övningskör där bak också?!  Att folk är flygrädda kan vara ett stort dilemma, men jag garanterar att det inte blev bättre efter det här...
__________________________________________________

Dagens WTF

"En ovanligt iskall rånare anlände till Coop Nära i stadsdelen Marielund i Norrköping i taxi på måndagskvällen. Han lämnade bilen utanför med taxametern tickande, rånade butiken och fortsatte sedan taxiresan. " - Aftonbladet


"Hej är det bra?"

-Tjena, allt bra?
-Ah det är lungt...


Tror jag råkar ut för denna dialog mer eller mindre varje gång jag träffar på en bekant i förbifarten! Faktum är att det har blivit en slags standard-fras. Det jag tänkt på är hur mycket folk egentligen bryr sig eller tänker på vad man säger! T.ex. har jag aldrig hört någon som svarar "Ne det är skit" ...  vad skulle hända då? Man är så inställd på det förutbestämda svaret att man inte vet vad man ska svara?

Du står i rulltrappan påväg upp och i mottsatta påväg neråt ser du någon du känner:

-Tjena, allt bra?
-Ne det är skit...
"-jaha, synd för dig. "

Det är ungefär vad man hinner innan avståndet blir för stort... 

_____________________________________________

Dagens WTF:  http://www.bestofblocket.se/bilder/fullsize.php?v=blocket_650.jpg

"Batterier, vad är det?"

Dagens ord, dyslexi. Trots det fina vädret har jag tillbringat hela dagen på mitt jobb (leksaksaffär.) Det jag inte kan släppa efter dagens hårda arbete är alla dessa människor som istället för att se sig om en extra gång, knallar fram helt förtvivlade för att få hjälp! Visst, jag är där för att hjälpa till, men ibland är det på gränsen till förvåning... 

 Vi säljer trampoliner, dessa pga sin storlek är indelade i två paket (!) På paketen står det "box 1 of 2" och "box 2 of 2".

Dock är detta inte tillräkligt tydligt och självklart för alla. Så mitt i stressen ropas det i högtalarna att jag ska gå till trampolinerna där en kund väntar. Väl på plats står en förvirrad man framför alla paketen. Här följer en fiktiv dialog mellan mig och mannen:

-Hej ursäkta, jag vill köpa en sånhär studsmatta men är osäker, hur många paket är det?! 
 
J: - Hej, ja det är två paket, som det står här så är det 1 av 2 och 2 av 2 som du behöver.

-OK, hur mycket kostar dom?

(Ovanför dessa paket står en 70x70 cm skylt med texten "Trampolin 240cm, 999:-")

J: - Den kostar 999:- ... 

- E du säker?!


( Nej, jag gjorde en vild gissning.... ? )

J: - På skylten här står det 999:-, så ja ganska säker.

-Jaha ok, ja va bra, tack för hjälpen, hej då!


Något annat klassiskt är batterier! Varje vara som ska fungera med hjälp av batterier har på förpackningen en bild där det står både uppritat och skrivet vilka batterier och hur många som ska sitta i för att produkten ska fungera. 
Trots det så visar det sig att i 4 av 10 fall är  det "orsaken" till att en produkt är "trasig!"
 
Var en tant som skulle köpa en "talande pappegojja", efter några dagar kom hon och ville reklamera varan då hon sa att denna var deffekt. Jag proppade i ett par C-batterier och direkt började den låta. Det bästa var att hon helt förvånat tittade på mig och sa:

-Jasså, man ska ha i sånt också?

Nej? Du ska ge den tio mariekex om dan så blir allt bra? Det är inte roligt, utan skrämmande att en del lyckas med denna bedrift..
___________________________________________

Dagens WTF:  Fynda miljö däck på blocket...   http://www.bestofblocket.se/bilder/fullsize.php?v=blocket_649.jpg


"Dieselbilar drar minst bensin"

Microsoft word-stavningskontroll, tackvare denna brillianta funktion som ändrar ett felstavat ord till att det blir rätt, kommer snart mindre än 50% av Sveriges befolkning kunna stava utan sin dator. Detta program är framtaget av finländska företaget Lingsoft.
Det jag nu undrar är hur klokt det var att låta en finne skapa ett svenskt rättstavningsprogram när denne tycks ha noll-koll på vilka ord som är vardagligt förekommande och vilka som inte är det

Såhär kan t.ex. datorns ändringar se ut:

Jag skriver Lindström -  datorn skriver "Likström.... "
Jag skriver Nystedt - Datorn skriver "Nystekt...."
_______________________________________________

Av en slump hittade jag ett papper där jag skrivit några klassiska mediecitat som dykt upp lite här och där:

"Det här är ett av de största ögonblicken i mitt liv" - Nelson Mandela i mötet med Spice Girls

"Trots allmän osäkerhet om vad som kommer att hända verkar allt tyda på att något kommer hända. Frågan är bara när."  - (SEB Kapitalförvaltning 1999)

"Diesel bilar drar minst bensin" - Aftonbladet

"Skillnaden på inhemska morötter och importerade tomater har ökat. Om kornan fortsätter att falla, kommer skillnaden öka ytterligare." - DN

"Arbetslösa har rätt till dagisplats."  - (någon dagstidning)

"Det blev 1-1, det borde varit tvärtom.." - Malmö FF:s Bosse Larsson

Ja, svensk journalistik när den är som bäst...
___________________________________________

Dagens WTF

På jobbet:
  När någon vill reklamera sin köpta radiostyrda bil pga att den är "trasig". . .  och problemet visar sig vara att denna glömt att sätta i batterier. .


"Öppet köp på The Game?"

Jag tycker om grafitti, det kan vara roligt se på någon fin målning istället för grå betong när men sitter på pendeln hem, men det finns däremot en stor skillnad mellan grafitti och klotter (!)
 Grafittimålare kan liknas under genren gatukonstnärer,  klottrare däremot vid hundar som kissar överallt de kan för att visa att det varit där!  
Kom hem idag och upptäckte att någon "lokalgangster" kluddat på en blomkruka i trappuppgången! Ja just det, på en blomkruka i trappuppgången! 
Visst, vi har ett lågt IQ-snitt överlag i Sverige, men det här?! Vem hade de tänkt ska läsa denna coola tagg, brevbäraren?!

Frågan är ju om inte denna pajjas nu sitter och skryter för sina lika begåvade vänner:
-höhöh grabbar ni skulle sett jag drog feeta piecen på blomkrukan som står på Körsbärssvägen 8,  2 tr upp höhö!
-höhö feeeeeeettt tyng!!!

Skulle inte bli förvånad...
__________________________________________

För ett tag sedan kom boken "The Game" skriven av Neil Strauss ut. Boken är en skriven som en bibel för att mer  framgångrikt lyckas med ragg . Var ute på krogen för nåra helger sedan och när jag skulle beställa så kunde jag höra hur en snubbe bredvid mig drog upp trick efter trick från denna bok. Det roliga var att precis innan jag skulle gå därifrån hör jag hur tjejen reser sig upp och säger...

"-Jag hoppas du har öppetköp på den där boken... "

Ja, roligare kan man ju ha för 250 kr *
__________________________________________

Dagens WTF:  Följande står skrivet i en trafikskaderapport:   

"Motparten körde på min bakdel så min så min fru fick ont i halsen."

"Jag har ett ganska stort problem"

På bussen hem idag låg på sätet bredvid mig en KP-tidning (kamratposten) slängd. Efter att ha bläddrat igenom första halvan lite snabbt stöter jag på ett uppslag som kallas för "Kropp och knopp" , denna del motsvarar Linn Heeds (Aftonbladet) sex spalt där man kan ställa frågor om sex och samlevnad! Dock finns det en liten skillnad mellan dessa tidsskrifter. Till skillnad från aftonbladet består KP:s läsare utav personer under fjorton år som varken har erfarenhet utav sex eller seriösa förhållanden, något som också speglar sig i svar och fråga...  

Såhär kan en fråga i kamratpostens "Kropp och knopp" se ut:

"Hej Daniel och Annica! Jag har ett ganska stort problem (enligt mig själv). Jag vet inte om jag är gay, eller bög som vissa säger. Jag känner ingenting när jag tänker på tjejer, men inte på killar heller. Jag vet att det kanske låter dumt, men är detta vanligt bland killar i 11-årsåldern?
den ofrivillige bögen"

Det värsta av allt är att grabben knappt får ett vettigt svar tillbaks! Hade jag varit journalist på KP hade svaret kunnat se ut såhär:

Hej ofrivillig bög!

"Jag har ett ganska stort problem (enligt mig själv). Jag vet inte om jag är gay, eller bög som vissa säger."
-Till att börja med så är Gay och bög synonymer(!), så du är inte antingen eller.

"Jag känner ingenting när jag tänker på tjejer, men inte på killar heller. Jag vet att det kanske låter dumt, men är detta vanligt bland killar i 11-årsåldern?"
-Prova att röra en tjej eller kille istället för att tänka på dem, då tror jag det kommer bli mycket lättare att känna något
 
De flesta har någon gång i livet läst KP och vet vilken typ utav frågor som förekommer, ibland undrar jag om en del frågor verkligen är allvarligt skrivna av en förvirrad 11 åring eller om nåra kids bara haft tråkigt efter barnprogramm och kommit på idéen att skicka nån dum fråga till KP som de tycker är jätte rolig... inte helt omöjligt.
____________________________________________

Dagens WTF: När en flygresenär blir nekad att flyga pga att denne bär en transformers t-shirt..   läs mer: http://di.se/Nyheter/?page=%2fAvdelningar%2fArtikel.aspx%3fo%3dexpressen%26ArticleID%3d2008%5c06%5c02%5c286977%26S


"lika lågt som glocalnet"

Det tycks aldrig sluta förvåna mig hur dålig humor en del personer har. Jaha, och vad är dålig humor tänker du nu? Det finns mycket som kan placeras in i denna kategori men något som står först i kön när det gäller dålig humor, är folk som ska använda reklam-slogans i var och varannan mening.

Du kan inte ta en promenad på stan längre och samtidigt säga, de va lågt... utan att nån kontrar med "inte lika lågt som glocalnet höhö"  eller be om hjälp och få svaret "a men ring polia höhö" ....

Frågan är hur roligt dessa lustigkurrar skulle tycka det var om de själva fick dessa svar...  t.ex. du är hemma och upptäcker att det brinner i huset så du lyfter luren för att ringa brandkåren:

-HJÄÄÄÄÄÄÄLP det brinner!

- Ring polia höhö.....


ne just det, nu blev det inte lika roligt längre.... 
_____________________________________________

Dagens WTF:   McDonalds kön: När personen framför mig beställer Cheeseburgare utan ost... 

RSS 2.0