"Lagom är bäst"

Snart, ett av de mest abstrakta ord vi använder. Hur lång tid är egentligen snart? Självklart, "hur långt är ett snöre?" Men dillemmat är att det kan gå från att vara minuter för den ena, upptill timmar för den andra. Min uppfattning av ordet är en synonym till strax, något som sker kort tid efter man sagt det. Kan man inte officiellt bestämma vad som kan räknas in i den tidsintervallen, då det kanske underlättar planeringen när du stöter på det i situationer som t.ex.


Bibliotekarien säger "-Vi stänger snart"

Pendeltåget har stått still i 30 min och föraren ropar för sjätte gången "-Vi åker snart"

   

Sen finns det också sammanhang då "snart" har krossat alla tidsramar... Hur många springer inte runt hela dagarna och upphetsat gapar "snart är det julafton hihi"... jaha nu har snart plötsligt blivit flera dagar. Hur mycket mer relativt kan det bli, i vissa fall sträcker det sig troligen över flera år. Det finns minimalt med tillfällen då jag inte stött på det, t.ex. f inte hört någon berätta för en pensionär att "-Ja, snart är du död."


Lika svårt att sätta fingret på är allas favorit, lagom. En del språk saknar det här ordet, vilket jag gissar kan åstadkomma en markant förenkling i livet. Det skiljer otroligt från individ till individ, ber du någon ha lagom mycket socker i kaffet vet du inte om du får 1 eller 5 sockerbitar inkastade.


En bit bort, kan också vara från ett par meter till halva jordklotet. Nu menar jag inte att detta ska vara ett avstånd utmätt med millimeter dock uppskattas, framförallt i förhållande till i vilka sammanhang det används i.


________________________________________


Grabbarna på vägverket jobbar hårt och det går att fundera över vad denna skyltuppsättare blev kallad av sina kolleger efter detta mästerverk.


              


______________________________________


Dagens WTF: Lifta i 160km/h på snowracer?


http://mittklipp.aftonbladet.se/app/viewMovie.action?id=24879


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0